Informatie Turkije (home) Landinformatie Turkije Turkse dans en muziek

Turkse dans en muziek

Dansen en muziek maken is een belangrijk onderdeel van het leven voor de Turken. De typische Turkse dans en muziek komen op bijzondere wijze tot uiting tijdens speciale gelegenheden zoals bruiloften en traditionele feesten. Turkije kent verschillende traditionele dansen, die onderscheiden kunnen worden per regio. Voor het maken van muziek in Turkije wordt vooral gebruik gemaakt van muziekinstrumenten zoals snaarinstrumenten, percussie instrumenten en blaasinstrumenten.

Traditionele dansen in Turkije

Turkse dans en kleding, AlanyaTurkse dans en kleding, Marmaris
Vele Turkse regio’s kennen hun eigen typische traditionele dans en bijbehorende begeleidingsmuziek. Een voorbeeld van Turkse muziek en dans is de Hora, in het Turks vertaald als Horon. Deze volksdans is zo bijzonder omdat de dans wordt uitgevoerd in een grote cirkel. Deze traditionele volksdans komt uit het Pontusgebied in het noorden van Turkije en is vooral populair omdat iedereen van jong tot oud er aan deel kan nemen. De Hora kent een langzame en een snelle variant en bovendien kunnen er per regio een aantal verschillen zijn.
Een volksdans in het westen van Anatolië, die onder meer gedanst wordt in de regio Izmir en Denizli, is de Zeybek die o.a. gekenmerkt wordt door een virtuoze muziekstijl. Van deze volksdans bestaan ongeveer 150 verschillende uitvoeringen. Deze kunnen solo of in een groep gedanst worden waarbij ook weer sprake is van een langzame en een snelle versie.
Aan dansers wordt de naam Zeybek of Efe toegekend, dat staat voor moedig en dapper. De muziekinstrumenten die deze volksdans begeleiden zijn onder meer de klarinet en percussie instrumenten.
Een andere volksdans in Turkije is de Halay, die van oorsprong begeleid wordt door het muziekinstrument zurna, maar waar tegenwoordig elektronische muziek voor in de plaats is gekomen. De Haly dansers vormen een cirkel of dansen op één lijn waarbij de dansers elkaar met de pink vasthouden, schouder aan schouder dansen of elkaars hand vasthouden. Dit is tevens een dans die veel wordt uitgevoerd tijdens traditionele Turkse bruiloften, waar dan iedereen ter viering aan mee kan doen.
In Turkije is verder ook het buikdansen, waarbij de vrouwen sierlijke kleding dragen, een zeer bekende dans.

Muziek in Turkije

De traditionele Turkse muziek wordt vooral gekenmerkt door Arabische en Perzische invloeden, maar de moderne Turkse muziek richt zich steeds meer op het westen, die vooral in uitgaansgelegenheden te horen is.
De combinatie van volksmuziek, militaire muziek en volksmuziek hebben invloed gehad op de hedendaagse populaire Turkse muziek. Een van de muziekstijlen in Turkije is Arabesk, dat vergeleken kan worden met smartlappenmuziek. Kenmerkend aan deze stijl is de eenstemmige muziek, waarbij een orkest de begeleiding van de zingende solist op zich neemt. Bekende zangers van de Arabesk muziekstijl in Turkije zijn onder meer Ibrahim Tatlises en Orhan Gencebay.
De combinatie van Turkse muziekvormen en westerse muziekvormen hebben een nieuwe muziekstijl gecreëerd, namelijk Turkpop. Bij deze muziekstijl wordt vooral gebruik gemaakt van de basgitaar, elektrische gitaar, drum en synthesizer. Op deze muziek kan uitstekende gedanst worden door het gevarieerde ritme.
 
Banner